ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ
Σχετικώς τώρα με την κοινωνική ζωή του Πυργιού, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα φαινόμενο πού το σημειώνει και ο κ. Περνό, χωρίς όμως να το αναλύσει: η διαίρεση των Πυργούσων σε κοινωνικές τάξεις πού τις ονομάζουν γενιές.
Υπάρχει ή πρώτη γενιά, πού την αποτελούν λίγες οικογένειες με συνείδηση κοινωνικής υπεροχής. Είναι ένα είδος χωριανής αριστοκρατίας. Ύστερα, έρχεται ή δεύτερη γενιά, που είναι πολυάριθμη και αντιστοιχεί στη μεσαία τάξη, κι υστέρα οι κατώτερες γενιές.

Εκείνο που είναι ενδιαφέρον από κοινωνιολογική άποψη, είναι ότι ο κοινωνικός αυτός διαχωρισμός δε συμπίπτει με τις οικονομικές διαφορές. Υπάρχουν άνθρωποι πλούσιοι, που θεωρούνται ότι ανήκουν σε κατώτερη γενιά. Αντίστροφα, υπάρχουν οικογένειες με πολύ περιορισμένα μέσα, που τοποθετούνται στα ανώτερα σκαλιά της κοινωνικής ιεραρχίας. Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι Πυργούσοι, ανεξάρτητα από τα οικονομικά τους μέσα, εργάζονται και ζουν με τον ίδιο περίπου τρόπο, ώστε οι κοινωνικές διακρίσεις δεν οφείλονται ούτε στο είδος της ζωής. Οφείλονται κατά πρώτο λόγο στην καταγωγή και είναι πολύ αυστηρές. Μπορεί ένας Πυργούσης από κατώτερη τάξη να ξενιτευτεί, να πλουτίσει να διακριθεί, να γίνει μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας. Στο χωριό, ωστόσο, οι Πυργούσοι της πρώτης γενιάς, απλοί γεωργοί, θα εξακολουθήσουν να τον θεωρούν κοινωνικά κατώτερο τους.

Ό κοινωνικός διαχωρισμός έχει βαθιά επίδραση στις προσωπικές σχέσεις των χωριανών, σχέσεις από τις οποίες, όσο και αν τούτο φαίνεται περίεργο, δε λείπει ένα είδος σνομπισμού. Κοινωνικοί προβιβασμοί γίνονται, αλλά με δυσκολία. Παλιές οικογένειες σβήνουν φυσιολογικά και οι αμέσως επόμενες παίρνουν τη θέση τους. Επίσης γίνονται ενώσεις οικογενειών που έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τον εξευγενισμό της κατώτερης οικογένειας από την ανώτερη.

Ωστόσο, το ζήτημα του γάμου περιπλέκεται αρκετά. Τις περισσότερες φορές ένας γάμος με πρόσωπο από κατώτερη γενιά συναντά μεγάλη αντίσταση των γονέων και των συγγενών. Από την άλλη μεριά, οι Πυργούσοι είναι άνθρωποι πού ερωτεύονται δυνατά και τα κορίτσια του χωριού δεν είναι καθόλου διατεθειμένα να θυσιάσουν τις αξιώσεις της καρδίας. Συμβαίνουν, λοιπόν, γύρω στο ζήτημα του γάμου μεγάλες οικογενειακές κρίσεις, που λύνονται με απαγωγές. Το Πυργί είναι διάσημο σ' όλη τη Χίο για τις απαγωγές του. (περισσότερα για την απαγωγή στο μενού ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στο υπομενού ΚΛΕΨΑ).

Ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς ο οποίος καταγόταν από το Πυργί, έγραψε το 1939 ένα άρθρο με τίτλο «ΜΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ-ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ» το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΝ ΧΙΩ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΓΕΝΤΗ τόμος έβδομος.

Από το βιβλίο «Ένα ΚΕΙΜΗΛΙΟ Το ΠΥΡΓΙ της ΧΙΟΥ» σελ. 154 που εκδόθηκε το 1992 από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ»
© 2005 ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Created by: George Toumpos and Giannis Kampas     web master: K.Theotokas